Over

Waarom ben ik Japanse lampen gaan maken? Mijn verhaal.....

In april 2008 stapte ik op het vliegtuig naar Japan, Tokyo. Ik kan mij die dag nog goed herinneren. Ik had een speciaal muziekje gevonden en speelde die op mijn mp3 speler af in het vliegtuig. Yes, Ik was vrij! Eindelijk ga ik iets doen wat ik echt leuk vind! In Tokyo de Japanse taal studeren. Ik ben daar in totaal een half jaar gebleven en wat een goede tijd was het. De taal, de cultuur, het eten, de mensen. Ik was in een totaal andere wereld.

Foto van de the maker market in de Hallen, Amsterdam (ik sta hier bijna iedere maand)
Nagoya hanglampen boven de bar bij Vatten Ramen, Amsterdam (binnenkort verkrijgbaar in de webshop)

Voordat ik naar Japan ging heb ik vele verschillende baantjes gehad. Het was niet inspirerend en ik deed het maar om iets te doen. Echt gemotiveerd was ik niet. Het was voor mij een duistere periode waarin ik niet wist wat ik wilde, deed maar wat van mij verwacht werd maar een echte levenslust had ik niet. De reis naar Japan was dan ook een echt lichtpunt in deze duisternis.

Tijdens mijn reis in Japan heb ik naast mijn studie ook een vrouw ontmoet. Ze zat in dezelfde klas als ik. Dus naast alle indrukken van Japan was er ook veel romantiek. We zijn toen samen in Nederland gaan wonen. Ik vond al snel een baan in de zorg. Ik kon aan de slag als begeleider voor mensen met een verstandelijke beperking. Ik heb deze baan nooit gezien als mijn levensmissie maar het was wel de eerste baan waarbij ik mij waardig voelde en echt iets kon betekenen. Toch zat ik ook hier niet helemaal op mijn plek en ik heb toen besloten om te gaan ondernemen. Om werkelijk mijn eigen waarde te realiseren. Wat wil ik echt? En wat kan ik andere brengen met datgene waar echt mijn hart ligt?

Foto van mijzelf (Raj) in de werkplaats

Zo vond ik de combinatie van ondernemen, creativiteit, mijn liefde voor Japan en iets tegen de duisternis. Namelijk Japanse lampen! Ik ben mijn eerste Japanse lamp gaan maken zo’n 4 jaar geleden. Ik had weinig gereedschap en geen werkplaats. Ik heb deze lamp in de keuken gemaakt met wat hout van de bouwmarkt. Dit beviel zo goed dat ik langzaam ben gaan investeren in gereedschap, duurdere houtsoorten en in een webshop. Langzaam, stap voor stap uitbreiden. Nieuwe modellen ontwerpen en realiseren. En ook het vak van houtbewerking langzaam meester worden. En nu heb ik een eigen werkplaats van ongeveer 16 m2 met allerlei mooi elektrisch gereedschap. En ik voel mij als een vis in het water. Het is heerlijk om in de werkplaats met hout te werken en mijn eigen ontwerpen te realiseren.

Fukuoka tafellamp in Amerikaans notenhout

Wat krijg jij als klant?

Je krijgt een product die door mijzelf is vervaardigd. Ik heb een hele weg doorlopen om het vak te leren. De lamp zal een authentieke Japanse of Oosterse sfeer in je huis brengen. Als je bijvoorbeeld van minimalistische sfeer of interieur houdt (begint steeds populairder te worden!) dan zijn deze lampen echt iets voor jou!

De geschiedenis van de Japanse lamp of lantaarn.

Een Japanse lamp of andon (行灯) is een traditionele lamp gemaakt van rijstpapier in een frame van hout of bamboe. Het papier werd gebruikt om de vlam te beschermen tegen uitwaaien door de wind. De lampen werden alleen gebruikt door rijke Japanners. Ze waren destijds vrij kostbaar en daarom minder populair onder het gewone volk.

De populariteit van de andon werd groter in de Edo periode ( 江戸時代 1603 – 1868). Dit was een periode waarin Japan genoot van vrede, veel economische groei en een bloei van kunst & cultuur. Deze periode werd gekend door een totaal isolement van de rest van de wereld.

De lampen hebben zich met de tijd mee ontwikkeld en je kan ze nu in Japan voornamelijk terug zien in (boeddhistische) tuinen, aan muren van hotels of in restaurants. Maar ook bij de gewone consument nemen ze in populariteit toe. En de lampen van Ummei dragen een steentje bij zowel bij de ontwikkeling als bij het winnen van populariteit.